Friday, December 24, 2010

Letih

Kemalasan tiba di dalam diri,
Ibarat mendung yang tiba sebelum hujan,
Lemah,
Badan ku terasa lemah,
Setiap kudrat ku di guna sebulan yang lepas,
Impian ku untuk rehat tidak kesampaian,
Pulang ke kampung terus menjadi Driver,
Driver tidak di tauliah menjadi gelaran,
Dari Kelantan ke Terengganu,
Seperti pemandu bas Ekspress.
Apakan daya, Itu kehendak orang tua,
Terpaksa menjadi peneman atau kelindan,
Letih tersangat letih,
Adus............

Monday, November 15, 2010

Pe yang aku buat

Aku mempunyai banyak impian. Contohnya nak menjadi ahli biotech dan menjadi researcher tapi tak tahulah kesampaian atau tidak. Tapi impian yang aku nak ceritakan ini cuma impian kecil yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang rajin dan berminat dalam bab-bab ini.

Aku mempunyai satu impian yang mungkin tak masuk akal bagi sesetengah orang, lain dari yang lain. Aku suka pelihara binatang. Impian ku untuk membina reban dan membela puyuh sudah tercapai. Aku dapat membina sebuah reban yang dapat memuatkan lebih kurang 100 ekor puyuh. Jumlahnya amatlah sedikit berbanding penternak-penternak puyuh yang lain. Tapi ini merupakan satu permulaan atau dalam mat salleh orang panggil 'starting point'. Aku berharap segala usahaku selama 3 hari membina akan menaikkan semangat ku untuk mengembangkan lagi impian ku ini. Aku berharap suatu hari nanti aku dapat membeli sebidang tanah dan dapat memelihara binatang kesukaan ku :
puyuh, arnab, lembu, kambing dan ikan kelah.

Permulaan pembinaan reban puyuh :


Pencarian kayu yang OK dan cukup untuk membina reban


Kayu hendaklah di ukur sebelum memulakan aktiviti memaku supaya reban nampak lebih kemas.


Jaring besi (orang kampung aku panggil biarsi) dan papan lapis aku gunakan untuk membuat dinding reban


Inilah reban yang masih dalam pembikinan, pembinaan dan pembuatan


Inilah puyuh yang telah aku beli, sebanyak 50 ekor
10 jantan dan 40 betina


Wednesday, November 10, 2010

2nd award...

Dapat award lagi??? Wahahahaha.... Tq to Nurnatrah yang baik hati memberi award kepada booja. Tak sempat nak menulis pasal award ni. hehehe

Wah berkelip-kelip

Creative award to me from NurNatrah


Tq very very very much. :)
Award ini booja berikan kepada blogger-blogger yang creative :
Khas untuk blogger-blogger di atas daripada booja. Ingat nak tag ramai-ramai tapi tak larat. Hehe :P

Tuesday, November 9, 2010

Award?

First time booja dapat award. Tidak di sangka blog biasa macam blog booja ada orang bagi award. Thank to Nur Natrah. Tangan dan otak booja macam tak tahu nak tulis ape sebab nie first award sebagai blogger. Thanks.....


1. Write 5 interesting facts about the person who gave u this award

-nur natrah suka berjalan-jalan
-nur natrah benci kanak-kanak
-nur natrah sorang yang childish
-nur natrah seorang yang happening
-nur natrah merupakan follower yang slalu lawat blog booja

2.Write down 10 intresting facts about yourself and your hobby

booja
-suka buat sesuatu yang baru
-suka hadapi cabaran
-seorang yang sukar di gambarkan
-suka dengan binatang
hobby
-memelihara binatang

3.10 deserving recipient and describe them

semua follower booja

4. link the of the person who gives this award to u.


5.spread the award to 15 bloggers who u like & u think their blog r awesome





Monday, November 8, 2010

GiveAway Domain From MelRomeo.Com

Testing my luck. Melz dengan blognya Melromeo.com ada buat Giveaway domain. First time masuk benda-benda macam nie. Nak tahu jugak ape perasaan bila masuk benda-benda cam nie. Ada yang cakap masuk contest atau sesuatu yang seumpama dengannya dapat eratkan silaturrahim antara blogger. Tiba-tiba di tagg oleh Cik Liz membuatkan booja rasa macam nak join jugak. Jom join ramai-ramai.


GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM

Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS

1.MM

2.deno

3.nurnatrah

4.ain&fik

5.cikpuanraihah

MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG

GIVEAWAY DARI MELROMEO.COM

Sunday, November 7, 2010

Kenapa mesti mati?

booja ada satu akuarium. Nak kata besar kecik je. Dalam tu ade ikan kecik-kecik dengan seekor ikan ketutu. Dah banyak kali booja beli anak ikan nak bagi makan dekat ikan ketutu. Tapi yang tak tahan kalau booja beli mesti ada yang mati. sekali mati 4 5 ekor. Habis duit poket beli anak ikan la jawabnye.


Tak tahu lah ape puncanya boleh mati. Ade kawan cakap tak cukup makan, sebab anak ikan tu selalu duk kat permukaan macam nak makanan. Tapi booja rasa oxygen dalam akuarium tak cukup nak menampung anak ikan yang banyak. Jadi kalau boleh sesiapa yang tahu bab-bab ikan ni bagi lah cadangan sikit.

Saturday, November 6, 2010

Jom makan

Post booja kali ini mengenai makanan yang pernah aku makan. Semestinya makanan no 1 dalam blog ini adalah Nasi Goreng. Medan Seksyen 7 Shah Alam menjadi tempat santapan bagi sesetengah makanan di bawah. Bagi pembaca-pembaca yang pernah pergi, mesti pernah tengok. Jom kita tengok gambar yang dapat di tangkap dan di simpan dalam laptop booja.

Nasi Goreng Kampung



Semestinya gambar yang menjadi header aku, Nasi Goreng Kampung. Rasanya memang sedap bersama Kriuk-Kriuk asli iaitu ikan bilis. Bukan sekadar mengenyangkan malah mengeluarkan bunyi bila menggigit ikan bilis yang rangup.


Nasi Goreng Kampung Bukit


Nama Nasi Goreng Kampung Bukit memang tiada dalam menu, yang ada cuma Nasi Goreng Kampung. Tapi ini merupakan salah satu keistimewaan yang ada pada sebuah kedai di medan Seksyen 7, Zam. Kedai ini memang best. Satu pinggan boleh makan untuk dua orang. Boleh kenyang 2 hari makan nasi ini. Tapi nak makan dekat sini kena sabar sebab masa makanan akan sampai di meja lebih kurang 30 hingga 40 minit. Kalau bernasib baik, makanan akan sampai lebih awal. Tempat ini menjadi terkenal gara-gara Bukit yang ada atas pinggan.




Nasi Goreng Cendawan

Nasi Goreng Cendawan merupakan makanan kegemaran booja semasa di matrik dulu, Kolej Matrikulasi Perak. Masakan 'Abe' Cafe A memang best. Nasi Goreng Cendawan masak kuning. Best. Tapi gambar ini diambil dekat restoran adik pintar (nama di reka sendiri gara-gara cashier perempuan yang boleh mengira harga makanan dengan sepantas kilat.) Kedainya bersebelahan dengan kedai Zam. Air carrot susu kedai ini memang paling terbaik.


Nasi Goreng Seafood Kicap

First time booja tengok Nasi Goreng Seafood warna hitam. Mungkin ini salah satu tarikan atau tukang masak tersilap letak kicap. Rasanya kurang sikit dari yang asli tapi masih boleh dimakan. Mungkin susah nak percaya tapi kalau tengok betul-betul, terdapat satu hirisan sotong pada nasi tersebut. Mungkin Nasi Goreng Seafood Kicap di masak khas untuk booja seorang.



Nasi Goreng Ladna

Rasa Nasi Goreng Ladna memang berbeza, lain dari yang lain. Nasi goreng yang berkuah ala2 sup pekat memang sedap dimakan. Orang yang sakit pada bahagian mulut tidak mempunyai masalah untuk makan nasi ini kerana senang di telan. Lengkap dengan sayur-sayuran dan kalau bernasib baik nasi yang di tempah menpunyai makanan laut seperti udang dan sotong. Tetapi rasa nasinya agak kosong. Kalau mempunyai rasa semestinya header blog ini di tukar menjadi Nasi Goreng Ladna.



Nasi Ayam



Nasi ayam seperti ini boleh didapati di Central Market. Harga cuma RM5.00. Rasanya tak dapat di gambarkan kerana bukan booja yang makan. Nampak macam best sebab semua tuang ayam dibuang dan isinya sahaja yang dihidang.



Nasi Putih + Tomyam

Makanan yang di 'order' semasa di Central Market. Nasi putih bersama tomyam. Harga cuma RM6.90. Boleh meleleh air liur bila tengok tomyam yang di hidang. Tomyamnya memang best tapi tidak dapat menandingi tomyam yang menjadi kegemaran booja iaitu Tomyam Belut. Papadom, tembikai dan telur mata disediakan bersama hidangan ini.


Nasi Goreng Tumpah

Hidangan yang paling best, Nasi Goreng Tumpah. Hidangan ini boleh di buat sendiri. First, tempah Nasi Goreng Seafood. Kemudian bila hidangan sampai, masukkan sudu ke dalam nasi dan pukul tekan sudu sampai terpelanting. Semua nasi akan terpelanting dan terciptalah Nasi Goreng Seafood Tumpah. Cubalah hidangan ini kalau keberanian dan kewangan peribadi sudah terlebih. Sahabat booja, Zain yang berada dalam gambar telah mencuba dan berjaya menghasilkan hidangan baru.

Thursday, November 4, 2010

Microbiology



Microbiology? Subjek yang aku ambil sem ini. Tapi semua sudah berakhir. Exam subjek Microbiology sudah lepas. Tapi aku tidak tahu apakah nasib kertas jawapan ku. Di tanda secara biasa-biasa, di maki atau di simbah dengan air kopi. Semua terletak pada tangan pemeriksa.

Banyak yang aku belajar mengenai Microbiology. Banyak nama yang pelik-pelik aku jumpa, Robert Koch, Antonie van Leeuwenhoek, Robert Hooke, Louis Pasteur dan ramai lagi. Semua ini orang-orang yang tersohor dalam Microbiology. Contohnya Leeuwenhoek telah mencipta microscope yang pertama dan Louis Pasteur telah mencipta cara untuk menyimpan makanan supaya tahan lebih lama iaitu teknik pempasteuran.


Antonie van Leeuwenhoek


Tempat mempasteur susu

Microbiology mempunyai makna yang meluas. Semua saintis yang mengkaji virus, bakteria dan mengkaji tentang kehidupan mikro tergolong dalam kalangan Microbiologist.

Banyak yang aku belajar mengenai subjek ini. Belajar mengenai virus, bakteria, fungi adik beradik dengan cendawan, sel-sel dalam pokok dengan haiwan dan macam-macam lagi. Lepas belajar subjek ini baru aku tahu bahawa banyak lagi benda hidup selain daripada yang dapat dilihat dengan mata kasar. Aku belajar macam mana nak menternak bakteria. Ternak bakteria tidak sama dengan ternak lembu atau kambing. Tempat yang diperlukan dan keadaan tempat itu perlu memenuhi segala kehendak bakteria. Kalau tidak bakteria yang di ternak lambat membiak dan silap-silap hari bulan akan mati.



Semakin aku belajar subjek ini, aku rasa aku makin dekat dengan PenciptaNya. Begitu hebat ciptaanNya yang tidak dapat ditandingi oleh manusia. Manusia hanya mampu belajar dan mengetahuinya dengan lebih dalam.

Saturday, October 23, 2010

BlackBerry Torch 9800 tak best?

BlackBerry Torch 9800?
Ape benda tu?
Hebat ke?
Best ke?
Apa yang Best?

booja sebenarnya kurang mendapat info pasal Blackberry Torch 9800. Nak buat macam mana, pendapatan tetap pun tiada lagi, student la katakan. Tapi ramai kawan-kawan booja cakap pasal BlackBerry. Baru tadi booja cuba search internet nak cari maklumat mengenai Blackberry Torch 9800. Nampak macam best dan meransang minda booja nak tahu lebih lanjut pasal benda ni.

Blackberry Torch 9800

Bentuknya nampak lembut, sedap mata memandang. Masa tengah baca tadi
booja tertengok satu info bahawa BlackBerry Torch 9800 ni 'multitouch' dengan skrin sebesar 3.2 inci. booja tak pernah ade hanphone touchscreen jadi tak tahu sangat pasal multi-multi ni. Bila da baca baru la tahu skrin smartphone ni boleh di sentuh guna banyak jari. Kamera BlackBerry Torch 9800 boleh tahan besarnya, 5.0 megapixel. Kalau ada phone ni senang sikit. Tak payah nak bawak kamera digital sampai penuh poket. Ade pulak multi-task, dah rupa macam laptop. Agaknya BlackBerry Torch 9800 ni dah macam mini pocket laptop ( dengan selamba booja bagi nama :P )
Dengar-dengar
Celcom ade buat promotion pasal BlackBerry Torch 9800. Kalau tak silap 28 Oktober 2010 ni Celcom ada buat event. Jadi sesiapa nak register dan berminat klik la

Celcom BlackBerry Torch 9800

Siapa daftar dulu dapat:
- Jabra Bluetooth Headset
- 8GB Micro SD Card
- Energizer Portable


Ni mesti event besar-besaran, ade BlackBerry Torch 9800 ade
Celcom EXEC 50. Apa yang booja dengar Celcom EXEC 50 ni lagi untung dari postpaid yang lain.
  • Harga RM50 sebulan da dapat guna.
  • Lepas tu siap ada bonus bulanan lagi, 30% diskaun bagi setiap bulan.
  • Kolling-kolling pula lebih kurang 15 sen ke setiap rangkaian. SETIAP RANGKAIAN TU.
  • Bila guna Celcom EXEC 50 boleh dapat percuma Celcom Broadband basic plan (384 kbps) selama sebulan.
Tapi yang pasti guna celcom senanng, rangkaian meluas. booja cakap macam ni sebab booja pun pengguna celcom juga. Cuma bukan Celcom EXEC 50 sebab ekonomi booja tak stabil. Takut tak dapat bayar bil bila guna lebih sangat. Prepaid celcom pun best ape.

Friday, October 22, 2010

Hantu punya Dendam

Dendam Yang Tersimpan. Kalau di simpan lama-lama boleh sampai ke tahap membunuh tu. Benda yang paling bahaya atas dunia.

Cuba bayangkan kalau dendam di simpan sampai ke tahap kritikal... Silap-silap semua orang sekeliling tak pasal-pasal kena tempias dendam.
Last-last semua orang mula kecik hati.

booja sendiri kadang-kadang ada rasa dendam.
Bila hantu tak puas hati, hantu bengang dan segala hantu masuk dalam badan mula la rasa nak mengungkit, menyumpah, rasa nak pukul, tak nak ada kaitan dengan orang yang dah menyeru hantu-hantu tu datang. Tapi nasib baik ingat nak istigfar banyak-banyak. Kalau tak grenti pecah, bukan grenti pecah tapi memang akan pecah punya muka pintu bilik. Kadang-kadang kawan sendiri pun boleh bagi dendam terbuku dalam hati. Yang penting kena ingat tuhan. Kalau ingat tuhan mesti boleh hilang. Geng-geng sendiri pun ada yang secara tak sengaja bagi sakit hati. Lagi-lagi yang ada geng-geng yang suka bergurau macam cipan. Bagi sesiapa yang ter'dendam' tu banyak-banyakkan bertenang. Lainlah kalau dendam berdarah yang dah memang tiada ubat atas dunia. Buat lah sesuatu yang boleh bagi hilang tekanan supaya hantu-hantu dendam keluar dari badan contoh macam :
  • berblog
  • menjerit dalam tandas
  • bawak motor laju-laju ( bagi sesiapa yang tak sayang nyawa )
  • tengok cerita kegemaran
  • makan benda sejuk atau manis
  • tidur
  • telefon orang
  • mandi
  • sembahyang sunat
  • lepak tempat yang tenang
  • main dengan binatang peliharaan
  • tarik nafas dan rilex
Mesti hilang dendam sementara yang tiba-tiba ter'create' oleh something a.k.a seseorang.

p/s : sekarang hantu-hantu yang di sebut ada dalam badan booja. Tengah nak keluarkan dari badan. Bagi yang dah menyeru hantu ni, jauhkanlah diri anda. Hahahaha....

Thursday, October 21, 2010

Kuala Selangor di TAWAN!!!

Cerita Sejarah Nasi Goreng ini mengisahkan Kuala Selangor yang telah di tawan oleh sekumpulan budak-budak U12. Semangat yang ada dalam diri mereka telah membuahkan hasil apabila terpaksa bersedia dan mengatur strategi selama 3 hari ( anggaran oleh creator Nasi Goreng ). Segala perancangan telah di atur oleh pemimpin-pemimpin yang berwibawa seperti Hang Misai Ikhwan dan Ang Emi serta Ahli Jo Krako ( AJK ) yang mantap-mantap. BU12 ( budak U12) telah mendapat bantuan dari dalam bagi menawan kawasan tertentu di Kuala Selangor. Mereka mendapat bantuan dari Hang Gambar Dedeq yang telah men'download' segala data2 seperti Kota Malawati dan kediaman Raja Gayut. Bersenjatakan kamera, kacang, pisang dan rokok bagi yang profesional mereka berjaya menawan tempat tersebut.



Kacang telah di gunakan untuk menyerang Raja Gayut


Propaganda BU12 untuk menarik perhatian Raja Gayut ( sengih Raja Gayut )


Kesedihan apabila melihat kawasan telah di tawan BU12


Tempat yang cuba di masuki BU12 tapi tidak tercapai gara-gara papan tanda lawatan tidak dibenarkan semasa jam 7 petang


Salah satu tempat yang berjaya ditawan


Hang Misai Ikhwan melihat anak buah membuat kerja


Upacara meraikan kejayaan. Ayam bersama sosej di bakar untuk di santap beramai-ramai


Tuesday, October 19, 2010

BerseKUNCI di Parking

Selalu kalau pergi mana-mana mesti kena bawak kunci motor. Kunci tayar ke, kunci rantai ke atau segala jenis kunci lah. Kalau boleh sekali dengan side mirror pun nak kunci. Bukan apa, risau kalu motor hilang. Benda bukannya murah yang boleh di beli di tepi jalan.

"motor, motor, motor.... 3 seringgit 3 seringgit 3 seringgit... murah murah boleh pilih"

Kalau ada kedai macam ini mesti ramai budak kecik jadi superman..



Nasib baik motor tak dijual macam pisang goreng. Tapi bila motor dapat di beli hati pula yang gelisah. Setiap 5 minit nak pergi tengok. Takut hilang la katakan, lagi-lagi motor baru beli. Sebab itu kena kunci kalau pergi mana-mana. Tapi bila tak bawak kunci lain pula jadinya. Mulalah nak minta tolong kunci sekali. Kunci dekat tayar pun kira ok sebab ada 'KUNCI'



Kadang-kadang kunci pun tak dapat jaga keselamatan motor terchenta. Berharap saja pada yang berkuasa semoga tak di kebas oleh orang yang bijak pandai buka kunci.

Monday, October 18, 2010

Ayat Kerugian

Bisnes pertama yang booja buat. Sebelum ni dah pernah berbisnes tapi semua macam bisnes tanpa tujuan. Kali ni bisnes yang boleh di katakan menguntungkan tapi lambat. booja buat bisnes ni sekadar suka-suka. Selain itu dapat tambah koleksi kawan yang da penuh dalam kepala. Ramai orang cakap berbisnes boleh tambah duit. Tapi tak semua bisnes boleh menguntungkan. Kadang-kadang ada masa bisnes boleh jatuh merudum. Tapi semua itu dugaan semasa berbisnes. Bisnes yang booja buat kecil kecilan je, bisnes topup. Walaupun modal kecil, keuntungan dan kerugian masih boleh di rasa bagi orang yang hidup sederhana macam booja. Nak tambah duit belanja la katakan. Kerugian akan melanda booja bila kawan-kawan akan keluarkan ayat macam :

"esok bayar boleh??"
"masuk buku 555 dulu ok ( sambil senyum macam kerang busuk )"
"nanti aku bagi duit"

kadang-kadang ada yang dengan selamba cakap "nak 10. No ni" Memang kerugian lah macam nie. Tapi sebab kawan-kawan kira ok r. Tapi kalau orang lain no money no topup. Hehe. Part yang best bila semua nak bayar duit. Masa tu memang happy habis sebab dapat duit. Siapa tak suka duit kak oi....
Tapi ekonomi booja da makin menurun. Duit poket pun dah nak kering, jadi duit modal pun terpaksa guna untuk makan. Harap-harap tak lingkup niaga sudah.

Saturday, October 16, 2010

Nasi Goreng Dalam Nasi Goreng


Nama Nasi Goreng tapi keluarkan gambar kueh teow. Mmg betol-betol mencemarkan image nasi goreng. Hehehe. Sebenarnye booja nak tanya pendapat sahabat sahabat, yang mana satu lagi sedap??? Kueh Teow atau Nasi Goreng. booja dah banyak sangat makan Nasi Goreng dengan Kueh teow. Jadi tak dapat nak bezakan yang mana satu sedap atau tak. Dua dua macam sama sedap sebab kedua-duanya mengenyangkan. Bagi booja apa yang penting??? Kerjasama!!! Bukan yang itu la. Apa yang penting poket tak kering. Hidup sederhana kena berjimat cermat. kalau tidak makan nasi berlaukkan meggi je lah. Contohnya macam gambar kat bawah ni :

Apelah nasib tuan punya nasi, lauk meggi je yang dapat di sediakan. Entah dapat makan ke tak. (Mestilah dapat. Itu je yang mampu.Nak buat macam mana duit dalam bank RM 10.00 ) Kesian betol. Ade RM10 je. Hehehe :) Tapi sekarang ekonomi da stabil. Dah oleh beli Nasi Goreng

booja harap ekonomi akan makin stabil. Boleh lah booja beli Nasi Goreng banyak2

Friday, October 15, 2010

Kelantan VS Selangor

VS

STADIUM SULTAN MOHD IV
15 / 10 / 2010



Perlawanan paling hangat dan paling mantap. Bukan stakat pemain yang bersemangat tetapi penonton juga bersemangat. Semangat kesukanan yang tinggi tapi harap tiada kecelakaan yang akan berlaku semasa perlawanan ini dan booja harap tiada masalah yang berlaku.
Pernah skali booja pergi tengok kelantan lawan kl plus, penonton memag semangat habis. Gelagat penonton lagi menarik perhatian daripada permainan. Memang best sgt2. Jd jom rmai2 penuhkan stadium. Baru bergegar stadium.....

Friday, July 2, 2010

Mual!!! Loya!!! Tak Sanggup!!!!

Ini kisah benar yang terjadi pada diri Booja...
Memang kalau korang bace crite nie korang grenti x percaya pnyer la...
Kisahnya bermula di sebuah pasar raya yang agak terkenal jugak r....
Booja berjalan dgn sorang minah....
Dalam hati best r dapat kluar jalan2..
Dgn pmpuan plak tu....
Laki mne yg x ske ble dpt jln ngan pmpuan....
Tbe2 minah nie dpat satu kol....
Ape lagi dgn bergaya minah ni angkat telepon die...
Control ayu lah katakan....
Habis je kol minah nie trus jalan ke satu tempat yang agak terpencil dan tak ramai org yg pergi ke situ...
Ape lg, Booja follow je r.....
Tbe2 die pegang something.......
Siap tunjuk kat Booja lagi tu.....
Minah tu tnye r nk yg kiri atau yang kanan....
Booja dgn mke slambe bedal dua2 trus.....
Pergh baunya mmg best.....
Bntuknya pun bkn slalu bleh dpt....
Tp ble da rse...
Pergh....










X lalu!! X snggup!!! Loya tekak nie!!!
nk bwt camne first time mkn SHUSHI... Lg pn bkn slalu Booja mkn bnde2 cam nie...



Adk minah nie yg kol sruh bli n makan kat umah dieorg....
Smue yg ade kat situ tak sanggup nk tlan lg ble da rse sikit....
Aduhai..... Org kampung la katakan.... hehehe....


p/s:
Minah dalam crite nie adalah spupu Booja....
hehehe.... slamat menjamu SHUSHI....

Thursday, July 1, 2010

Kau ilham ku

Booja sebenarnye tak minat sangat dengan blog tapi bila tengok blog kawan2 Booja smue gempak2 Booja pn nk cuba r. Tapi Booja ske brenti sekerat jalan. Booja buat blog lps tu x updated. Al maklumlah malas nak update cam blogger yang lain. Tapi kali nie Booja nk bawa satu kelainan. Bila Booja tengok blog dak2 lain smue gempak2 ape lagi makin angin r. Booja pun nk macam dieorang gak. Lg2 Mr.MIND yg slalu mnunjukkan kemantapan die bwt blog dkt Booja. Eksyen r tu. Siap bwt bisness gne blog. Pergh mmg mantap r Mr.MIND. Tak kurang gmpaknye TTT yg khabar angin mengatakan bnyk contest yg di buatnye. Aish macam nie x bleh jadi. Booja pn nk idupkan blog Booja gak r.

Monday, May 3, 2010

Bajet Atau Selamat.????





Yang mana satu lagi selamat dan yang mana satu lagi save bajet????






Bila tengok gambar nie mesti korang Booja smoker. Booja bukannye perokok cuma nak tahu yang mana satu lagi selamat dan save bajet. Kalau tengok dari gambar nie rokok daun la yang paling saving skali. Mane taknye harga pn dah murah. Booja ingat lagi masa kecik2 atuk Booja suruh beli. Daun nye tak sampai 20 sen tembakau plak dalam 5 hinggit. Tapi tu dulu, sekarang mungkin da mahal sikit.
Tapi berbanding dengan rokok cigarette a.k.a rokok moden lagi r mahal. Kalau rokok daun skali beli bleh tahan sampai 2 minggu (kalau orng tua hisap) tapi rokok moden rse2nye 1 mnggu x sampai. Tapi mane satu yang selamat??? Rokok daun yg balut sendiri atau rokok moden yg X thu pe isi dalam tu....???? Cuba korang agak...

Monday, April 26, 2010

Senjata Penting Untuk Berperang

Time dekat2 exam baru kelam kabut nk cari accessories nak masuk exam room...
Tapi nasib baik smua alatan nie cukup...
Kalau x, x dpt jawab prikse le....

Antara barang2 yang diperlukan ble nk berperang dengan exam paper:
  1. pensel kontot lagi tumpul (senang nk bwt korek tlinga bila x thu nk jwb)
  2. pembaris ( untuk ketuk meja)
  3. pen low ink (bile hbis ink bleh pow kwn pnye. save duit xyah beli pen baru)
  4. pemadam (untuk d jadikan dadu ble soklan Abc)
dan yang paling penting skali... Kalkulator (untuk simpan toyol)

Sunday, April 25, 2010

Sesat dalam pyramid


Semalam hari yang paling best bagi Booja sebab semalam pergi sunway pyramid. aktiviti yang sangat2 sesuai time nak exam final. Orang lain subuk study dekat bilik Booja pergi lepak dekat sunway pyramid. Xthu la pe yang tercetak dekat result nanti. Ntah2 dapat surat.... " Tahniah anda dapat 4.0 dalam subjek enjoy time priksa...." Grenti kne flying kick without wing r.

Tapi part yang paling best time duk sini time nak balik. Balik grenti r waktu malam. Dah nmenye enjoy. Semua pintu keluar nampak gelap. Gelap2 ni r yang best. Keluar2 rse masuk kat tmpat lain. Mne tak nye, td masuk pintu lain keluar plak pintu lain. Pe ag, masuk balik r dalam sunway. Pusing2 keluar masuk pintu x jumpe jumpe pintu mle2 masuk ( Main entrance). confuse jugak, masuk bleh xkn kluar xleh. Plik bin ajaib tol r tempat nie. Nak dipendekkan crite Booja pergi r tgk map. Rpe2nye pintu duk dkt G floor ( time nie Booja duk kat LG). Patut r x jumpe jln kluar. Mmg betol2 mcm pyramid r tmpt nie.